Taubenkobel (česky holubník) patřil k nejlepším restauracím v Rakousku již v polovině devadesátých let. Walter Eselböck vaří nekompromisně svým osobitým stylem, v němž se propojuje mimořádná kreativita, regionální suroviny a nekonvenční myšlení. Chrám kulinářského umění Taubenkobel doplňuje malý, neobyčejně romantický hotel, obchůdek s potravinami a obchod s vínem.
Návštěva Taubenkobel, pro mne jedinečná a dech beroucí zkušenost, se mnou zůstane už navždy jako velmi krásný zážitek a také jako zdroj nepopsatelné inspirace.
Eveline a Walter Eselböck koupili v roce 1984starobylý statek ve vesnici Schützen am Gebirge, v blízkosti Neziderského jezera, a přestavěli ho na restauraci, dnešní Taubenkobel. Walter Eselböck se začal zajímat o vaření a ačkoliv neprošel žádným klasickým kuchařským vzděláním, dokáže s potravinami z místních zdrojů doslova kouzlit.
Budova sama je krásnou zrekonstruovanou ukázkou typické architektury Hradska (německy Burgenland, třetí nejmenší rakouská spolková země), jejíž podstatou jsou úzké, dlouhé domy se dvěma křídly a zahradou uprostřed. Nachází se zde také koupací jezírko (biotop).
Tato zahrada je ráj. Nejen pokus o jeho napodobení, ale opravdový ráj na zemi.
S každým dalším chodem budete s rostoucím vzrušením očekávat, co přijde dál.
Můžete počítat s pokrmy uvařenými s kreativitou sobě vlastní a s důrazem kladeným především na kvalitu místních surovin.
Apartmá v Taubenkobel jsou nedílnou součástí celkové koncepce. Skvěle se najíst v restauraci a následně strávit noc v jednom z nejoriginálnějších penzionů široko daleko. Naleznete zde nejrůznější artefakty všech epoch, upomínkové předměty z rozličných zemí (v některých případech výrazně velké), obrazy známých současných umělců i úžasný obchod se smíšeným zbožím. Pokoje ne vždy odpovídají běžným představám o pohodlném luxusu, v některých jsou schody příliš strmé nebo koupelny příliš úzké. Vše však dokonale souzní s všudypřítomnou nevšedností a osobitostí s nádechem romantiky.
Větší část vybavení si přivezla rodina Eselböck ze svých cest. Ať už se jedná o koberce, originální umění, krásné staré dřevěné skříně, plédy na lůžka, vybavení luxusních koupelen, či dokonce starodávné dřevěné podlahy, části kamenných zdí nebo stropní trámy. To vše vdechuje každé místnosti její vlastní "osobnost". Důraz je přitom kladen nejen na originální vybavení jednotlivých pokojů, ale také na jejich vysoký komfort.
Idylické nádvoří, obklopené celkem 11 apartmány. Prostřeno na snídani.
Opravdu se nejedná o luxusní letovisko někde v Thajsku. Nenechte se zmást, jste stále v Rakousku.
Walter Eselböck je průkopníkem gurmetské kuchyně v Rakousku. Pro své kuchařské umění používá sezónní suroviny výhradně z místních zdrojů již po mnoho let. Jeho rodina se usadila kolem Neziderského jezera a vybudovala zde pevnou říši gastronomických podniků. Středobodem všeho je "Taubenkobel", nyní pod vedením Waltera Eselböcka a jeho zeťe Alaina Weißgerbera.
Holubník v zahradě - "Taubenkobel"- dal jméno celému komplexu.
Taubenkobel je krásnou ukázkou toho, že i restaurace v tak malé obci jako je Schutzen/Gebirge může fungovat a prosperovat.
Taubenkobel se může právem pochlubit čtyřmi kuchařskými čepicemi a také pěti hvězdičkami. Jeho šéfkuchař se stal navíc rakouským Kuchařem roku 2012. Tato restaurace ve vesničce Schützen se stala vyhledávaným cílem gurmetů z celého světa.
Zdoje:
http://gaultmillau.at/guides/restaurants/460-taubenkobel
http://www.alschner.com/99699/898646/gallery/restaurant-taubenkobel
http://www.simply4friends.at/blog/index.php/blog/permalink/essen_trinken_und_schlafen_im_taubenkobel